Politika kolačića

ŠTO I ZAŠTO

Što su kolačići i druge slične tehnologije?

Kolačići nam pomažu da vam pružimo bolje i brže online iskustvo.

Kolačići i tehnologije za mrežnu pohranu koji omogućavaju lokalnu i sesijsku pohranu („kolačiće“) olakšavaju vam interakciju s našim mrežnim mjestom. Obično je riječ o malim tekstualnim datotekama koje na uređaj preuzima vaš internetski preglednik prilikom posjete našem mrežnom mjestu. Kolačiće također postavljamo na vaš uređaj prilikom vaše interakcije s mrežnim tehnologijama pružatelja usluga trećih strana, poput skripti, piksela i oznaka, koje integriramo na našu stranicu u promotivne svrhe.

Sljedeći put kada posjetite isto mrežno mjesto koristeći isti uređaj, mrežno mjesto koje je prvotno pokrenulo postavke kolačića prepoznat će da ste ga već prije posjetili te, u nekim slučajevima, prilagodit će sadržaj uzimajući u obzir vaše prethodne posjete. Ovako se vaše iskustvo korištenja mrežnog mjesta može krojiti prema vašim osobnim interesima i preferencijama.

Dalje u tekstu navodimo kako koristimo te tehnologije i kako možete mijenjati postavke kolačića ovisno o tome što vama više odgovara.

Zašto koristimo kolačiće?

Kako bismo vaše online iskustvo učinili optimalnim

Kolačići imaju različite funkcije koje nam pomažu da vaše online iskustvo napravimo boljim, posebice ako koristite isti uređaj i isti preglednik koji ste koristili pri prethodnom posjećivanju našeg mrežnog mjesta.

Neki kolačići smatraju se nužnima za vođenje i održavanje lumenart.net  stranice te nam omogućavaju da vam pružimo:

 • pristup uslugama i funkcionalnostima u bilo koje doba;
 • dosljedne i ažurne informacije;
 • najbolje online iskustvo.

Kako bismo vam mogli pružiti sadržaj i ponude krojene prema vašim interesima

Možemo koristiti kolačiće za oglašavanje i za ciljano oglašavanje. Ti kolačići pohranjuju informacije iz vaše povijesti pretraga u pregledniku s ciljem zabilješke vaših interesa i aktivnosti pretraživanja na našem mrežnom mjestu. To nam omogućuje da:

 • reklamiramo naše usluge na drugim stranicama, temeljeno na vašim posjetima našem mrežnom mjestu;
 • kombiniramo i optimiziramo naše informacije kako bi naše reklame prema vama bile relevantne i povezane s vašim interesima.

Kako bi nam pomogli da poboljšamo naša mrežna mjesta

Kolačići nam omogućavaju da poboljšamo naša mrežna mjesta tako što analiziramo kako ih posjetitelji koriste. Mi pratimo koji je sadržaj popularan i koristimo tu informaciju za predviđanje toga što bi još posjetiteljima moglo biti zanimljivo ili korisno. To nam pomaže da:

 • razumijemo kako posjetitelji koriste naša mrežna mjesta u svrhu njihova poboljšavanja, kao i posjetiteljeva iskustva;
 • iskušamo različite ideje i prikažemo sadržaj koji je najrelevantniji za pojedinačnog posjetitelja.

Kolačići nam također pomažu da razumijemo vašu interakciju i kako komunicirate s našim mrežnim mjestom tako da nam to ne morate ponavljati svaki put kada ih posjetite. Mogu se koristiti, na primjer, za pamćenje vaših preferencija i korisničkih oznaka prilikom vašeg posjećivanja.

Vrste kolačića

Lumenart d.o.o. koristi različite vrste kolačića ovisno o njihovoj funkciji i svrsi. Te kolačiće opisali smo dalje u tekstu ove Politike kolačića te njima možete upravljati ovdje:

Koje kolačiće koristimo?

Kolačići prve strane oni su koje postavlja Lumenart d.o.o. na web stranicama na kojima ste upravo i s kojima ste u interakciji kada posjećujete web stranicu lumenart.net.

Koristimo se uslugama trećih strana kako bismo objavili oglase koji se temelje na interesima korisnika koji su prethodno posjetili stranicu lumenart.net , a koji se utvrđuju temeljem njihovog internetskog pretraživanja. Ti kolačići prikupljaju demografske podatke i/ili podatke na stranicama koje su korisnici posjetili, proizvode koje su pogledali i konverzije koje su napravili kao rezultat oglašivačkih kampanja. Primjerice, ovi kolačići koriste se kako bi se:

 • utvrdio broj korisnika koji su pregledali uslugu nakon klikanja na oglas
 • prikazali oglasi koji su prilagođeni korisnikovom demografskom profilu ili se baziraju na njihovim specifičnim interesima, uključujući tu i oglase na drugim stranicama
 • na drugim stranicama prikazali oglasi vezani uz usluge koje je korisnik pregledavao na stranici
 • izbjeglo ponovno prikazivanje oglasa koje su korisnici već vidjeli

Koristimo sljedeće oglašivačke kolačiće:

 • Pružatelj usluge: Google Adwords i Google Analytics
  • Kolačići: _gads i _ga
  • Trajanje: _gads uklanjaju se nakon zatvaranja internetskog preglednika, dok se _ga uklanjaju nakon dvije godine

Pravila privatnosti možete pronaći na sljedećoj poveznici: https://www.google.com/intl/hr/policies/privacy/

Obrazac za pristanak možete pronaći na sljedećoj poveznici: https://adssettings.google.com/anonymous?hl=hr

 • Pružatelj usluge: Facebook (Facebook Pixel)
  • Kolačići: frimpression.php/#tr
  • Trajanje: fr ostaje pohranjen na uređaju korisnika do 3 mjeseca, impression.php/# i tr kolačići uklanja se po zatvaranju internetskog preglednika.

Pravila privatnosti možete pronaći na sljedećoj poveznici: https://www.facebook.com/privacy/explanation

Obrazac za pristanak možete pronaći na sljedećoj poveznici: https://www.facebook.com/ads/preferences/

Ako ste odlučili da ne želite prihvatiti kolačiće trećih strana, možete odbiti takve kolačiće i povući vašu privolu za njih odabirom relevantne funkcije koju možete naći u odjeljku „Postavke kolačića“. Ako se protivite svim kolačićima trećih strana, imat ćete samo one funkcionalnosti na našem mrežnom mjestu za koje možemo jamčiti da će raditi bez tih kolačića.

Što se događa ako odbijem kolačiće?

Ako odlučite odbiti kolačiće za koje je potrebna vaša prethodna privola, nećemo koristiti takve kolačiće. Ako odlučite povući privolu koju ste nam prethodno dali, nećemo više koristiti kolačiće na koje se to odnosi te ćemo ih izbrisati (ako su kolačići prve strane). To, međutim, znači da u slučaju funkcionalnih kolačića nećete moći koristiti prednosti svih značajki i funkcionalnosti našeg mrežnog mjesta. Također, možete odbiti analitičke kolačiće. U tom slučaju moći ćemo manje naučiti o tome što vam se sviđa ili ne na našem mrežnom mjestu a čemu je svrha njegovo poboljšavanje.

Ne možemo brisati kolačiće trećih strana. Ako želite izbrisati sve kolačiće trećih strana, trebat ćete to napraviti u postavkama vašeg preglednika. Također, ako odbijete ili povučete privolu za oglašivačke kolačiće, nećete nužno primati manje reklama – ali reklame koje vidite neće biti prilagođene vašim potrebama.

Kako upravljati korištenjem kolačića?

Većina internetskih preglednika automatski prihvaća kolačiće, ali pruža kontrole koje vam omogućuju blokiranje ili brisanje.

Ako niste suglasni s njihovom upotrebom, kolačiće možete lako izbrisati (ili spriječiti) na svojem uređaju s pomoću postavki preglednika kojim se koristite.

Više informacija o upravljanju kolačićima potražite na stranicama preglednika kojim se koristite, kao i na sljedećim poveznicama

Budući da je svrha kolačića poboljšanje i omogućivanje upotrebe naših internetskih stranica i njihovih procesa, imajte na umu da sprječavanjem ili brisanjem kolačića možete onemogućiti funkcioniranje tih značajki ili prouzročiti njihov drugačiji rad i izgled u vašem pregledniku.

Tko je zakonski odgovoran za uporabu kolačića na lumenart.hr?

Kolačići opisani u ovoj Politici kolačića koriste se za stranicu koja je u vlasništvu i pod kontrolom  Lumenart d.o.o., Veruda 60b, 52100 Pula

o privatnosti obavještava vas o načinu na koji CCS koristi, pohranjuje i štiti online sakupljene osobne podatke. Također vas obavještava o vašim pravima zaštite osobnih podataka te kako ih provoditi. Preporučamo vam da pročitate Obavijest o privatnosti. Ako imate pitanja ili neke brige vezano za Politiku kolačića ili Obavijest o privatnosti, možete nas kontaktirati na lumenart@lumenart.net